تصاویری دیده نشده از سفر محمدرضا شاه پهلوی و همسرش ثریا در اروپا + بیوگرافی ثریا

0 1,015

ثریا اسفندیاری بختیاری همسر سابق محمدرضا پهلوی، پادشاه مخلوع ایران در اول تیرماه سال 1311 در اصفهان متولد شد.

ثریا فرزند خلیل خان اسفندیاری و نوه اسفندیار خان سردار اسعد بختیاری است.

ثریا اسفندیاری در میان مردم به «ملکه ای با چشمان زمردین» معروف بود.

او از آغاز دی ماه 1329 تا پایان اسفند 1336 همسر محمدرضا شاه پهلوی بود. 

ثریا یک برادر و خواهر کوچکتر به نامهای بیژن و لعیا داشت. ثریا تا هشت ماهگی در ایران بود و پس از آن خانواده اش به دلیل وضعیت نامطلوب بهداشتی در ایران و شیوع آبله برای دوری از خطر بیماری او را با خود به برلین بردند.

وی کودکی را در برلین گذراند و در پاییز 1316 به اتفاق خانواده اش به ایران بازگشت.

در اصفهان وارد مدرسه آلمانی های مقیم اصفهان شد و زبان فارسی را نزد معلم خصوصی فرا گرفت.

تا 1320 در آن مدرسه به تحصیل پرداخت؛ ولی پس از اشغال ایران در جریان جنگ جهانی دوم مدارس آلمانها تعطیل شد. او در 1323 وارد مدرسه مُبلغ (میسیونر)های انگلیسی شد و تا پانزده سالگی در این مدرسه به تحصیلاتش ادامه داد تا این که در 1326 به همراه خانواده اش به سوئیس رفت.

در آنجا زبان فرانسه آموخت و انگلیسی را نیز بعدها در مؤسسه ای در لندن تکمیل کرد.

ثریا به زبان های آلمانی، فارسی، انگلیسی و فرانسوی مسلط بود و به دلیل زیبایی مورد توجه شاه قرار گرفت.

انتخاب ثریا برای همسری محمدرضا به وسیلهٔ خواهر بزرگ تر شاه، شمس انجام گرفت. شمس در یک مجلس مهمانی در سفارت ایران در لندن که ثریا هم دعوت شده بود، در همان نظر اول او را پسندید و مسأله را با خلیل خان اسفندیاری در میان گذارد.

ثریا با آمادگی قبلی برای روبه رو شدن با شاه به تهران آمد.

محمدرضا پهلوی و ثریا

ثریا در خاطرات خود می نویسد که بزرگ ترین آرزوی او پیش از این که ملکهٔ ایران بشود، هنرپیشگی سینما بوده و پیش از این که برای اولین دیدار با شاه به کاخ سلطنتی برود، با پدرش شرط کرده بود که اگر شاه او را نپسندید یا او از شاه خوشش نیامد، او را به هالیوود بفرستد.

ولی شاه هم مثل خواهرش در اولین نظر او را پسندید و ثریا هم تمایل به این ازدواج پیدا کرد و مراسم نامزدی آنها روز 6 دی 1329 در نظر گرفته شد.

امیدواری آن ها این بود که مراسم ازدواج به زودی برگزار شود، ولی ثریا ناگهان دچار بیماری حصبه شد و روزبه روز هم بیماری اش شدت یافت و همه را دچار نگرانی کرد.

ناگزیر مراسم ازدواج به تعویق افتاد. پس از طی دوران نقاهت، تشریفات عقد و ازدواج در نهایت سادگی در 23 بهمن برگزار شد.

محمدرضا هفت سال پس از آن که فوزیه وی را ترک کرد، با ثریا اسفندیاری بختیاری ازدواج کرد. با وجود آن که شمس، ثریا را برای همسری شاه معرفی کرده بود، ولی ثریا نه به او، نه به مادر شاه و نه حتی به شهناز (دختر شاه از ازدواج قبلی) علاقه ای نداشت.

البته به گفتهٔ شخصی به نام غلامرضا افخمی، برخلاف شایعات، رابطه ثریا با اشرف خوب بوده است. چرا که اشرف شاه را دوست داشت و می دانست که شاه عاشق ثریا است.

به گفته اشرف: شاه عاشق ثریا بود و اگر ثریا می توانست برای او جانشینی بیاورد، آنان هیچ گاه از هم جدا نمی شدند…

عکس های ثریا پهلوی و محمدرضا شاه

بعد از چند سال موضوع بچه دار شدن آنها بسیار جدی در دربار مطرح شد و ملکه مادر مرتباً این مطلب را با پسرش در میان می گذاشت.

شاه در مهر 1333 با پرنسس ثریا به ایالات متحده رفت و در آنجا آزمایش های دقیق پزشکی انجام پذیرفت و در مورد او هیچ چیز غیرطبیعی دیده نشد و سرپرست هیئت پزشکی اعلام کردند شما هر دو در کمال سلامت هستید و فقط باید صبر کنید.

چند سال بعد نیز روزولت یک پزشک متخصص آمریکایی را برای انجام آزمایش های لازم از ثریا، به تهران فرستاد.

پزشک مذکور نیز هیچ دلیلی برای حامله نشدن وی نیافت.

محمدرضا از ثریا خواست تا به سنت موریتز برود و روز 24 بهمن 1336 با تشریفات رسمی تهران را ترک گفت و بعد از آن دیگر هیچ وقت به ایران بازنگشت.

در روز 24 اسفند 1336 از وی جدا شد و طلاق او از طریق مجلس شورای ملی اعلام گردید.

محمدرضا نیز متنی به این عنوان تهیه کرد و با ابراز کمال تأسف و تألم و با تذکر اینکه ثریا پهلوی در تمام مدت همسری محمدرضا پهلوی از هیچ گونه خدمت و عطوفت و خیرخواهی نسبت به ملت ایران خودداری نفرموده و از هر حیث شایستگی مقام شامخ خود را داشته اند و در این مورد نیز با کمال علاقه و محبتی که فی مابین وجود دارد، آمادگی خود را برای قبول هر نوع تصمیمی که از طرف ذات شاهانه اتخاذ شود اعلام کردند.

با اظهار نظر هیئت مشورتی، موافقت و با صرف نظر از احساسات شخصی خود در برابر مصالح عالیه مهمی تصمیم خویش را به جدایی اتخاذ کردند.

ثریا بعد از جدایی از شاه ایران مدتی به ایتالیا رفت.

ثریا به دلیل اینکه به سینما و بازیگری عشق می ورزید سعی می کرد پس از طلاق با گذراندن اوقات در مجالس بازیگران و کارگردانان معروف ایتالیایی که، از قبل، زمانی که ثریا ملکهٔ ایران بودند وی را می شناختند سپری کند.

در بین اینها کارگردانی ایتالیایی به نام فرانکو ایندووینا که پیش از این نیز به ثریا، پیشنهاد بازی در فیلمی را داده بود و ثریا به دلیل اینکه ممکن بود محمدرضا اجازه ندهد پیشنهادِ وی را رد کرده بود، این بار پیشنهاد فرانکو را می پذیرد و در فیلمی بنام سه چهره یک زن ایفای نقش می کند.

بعدها با رفت و آمدهای با فرانکو این دو شریک زندگی می شوند؛ و ثریا در ایتالیا همراه فرانکو زندگی جدید را آغاز می کند.

اما چند وقت بعد فرانکو برای انجام یک کاری عازم سفر به کشوری دیگر می شود و ثریا هم تصمیم می گیرد به آلمان برود و به مادر و پدرش سری بزند؛ ولی چند ساعت بعد پسر عموی فرانکو به ثریا تماس می گیرد و خبر می دهد که هواپیمایی که فرانکو در آن بوده سقوط کرده و او فوت کرده.

فرانکو در سن 39 سالگی از دنیا رفت و در جزیرهٔ سیسیل در ایتالیا به خاک سپرده شد.

ثریا اسفندیاری در 3 آبان 1380 در سن 69 سالگی بر اثر سکته مغزی در پاریس درگذشت.

ثریا اسفندیاری و محمدرضا پهلوی

مراسم تشییع جنازهٔ وی در کلیسایی آمریکایی در پاریس برگزار شد. در این مراسم اشرف پهلوی و غلامرضا پهلوی نیز حضور داشتند.

ثریا را در قبرستانی در مونیخ آلمان دفن کردند. ثریا وصیت کرده بود تمامی اموال، حتی آلبوم وی را به حراج بگذارند و پولش را به صلیب سرخ فرانسه، کودکان عقب مانده فرانسه و سگهای ولگرد پاریس بدهند.

پس از مرگش، اموال ملکه سابق در حراجی ای در پاریس به فروش رسید که از آن 8٫3 میلیون دلار عاید شد، از جمله لباس عروسی مارک کریستین دیور او 1٫2 میلیون دلار به فروش رسید.

برادر کوچکترش بیژن (1380–1316) نیز یک هفته پس از فوت ثریا ، فوت می کند. وی گفته بود: «بعد از او ، من هم صحبتی ندارم.»

 

 

 

این مطلب چطور بود؟
لینک کوتاه این مطلب: https://rzgr.ir/Zh27
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.