چرا کارتخوان برخی پزشکان همیشه قطع است؟
محمد جهانگیری، معاون نظارت و برنامهریزی سازمان نظام پزشکی نیز درباره ضربالاجل سازمان امور مالیاتی کشور مبنی بر دریافت کارتخوان تا بیستوسوم مرداد ماه از سوی پزشکان، گفت که طبق بند “ی” تبصره شش قانون بودجه سال 1398، تمام مشاغل و حِرف پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و دامپزشکی که مجوزهایشان از سوی سازمان نظام پزشکی، وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی ارائه میشود، باید نسبت به راهاندازی و استفاده از سامانه فروش اقدام کنند.
علی رستمپور، مدیرکل تنظیم مقررات و نظارت بر برونسپاری سازمان مالیاتی نیز 4 شهریورماه با بیان اینکه الزام ثبت کارتخوان از 23 مرداد به 15 شهریور 98 تغییر کرده است، گفت که بنا به درخواست سازمان نظام پزشکی، استفاده از کارتخوان متصل به سازمان امور مالیاتی در مطب پزشکان، به نیمه شهریور موکول شده و از ابتدای مهر 98 اعمال و محاسبه میشود.
وی علت تغییر زمان ثبت کارتخوان در مطبها را، ابهامات فنی و زیرساختی برای اتصال به نظام مالیاتی عنوان کرد و گفت که باید حافظه مالیاتی روی سرورهای شرکتهای ارائه خدمات پرداخت یا “پی اس پی” نصب شود تا اطلاعات مالی مطب بدون دخل و تصرف در سازمان نظام مالیاتی ذخیره شود و از اول مهرماه تمام درمانگاهها و مطب پزشکان باید دو نشان آرم مالیاتی و بارکد را روی قبض پرداختی داشته باشند.
با این وجود و پس از گذشت دو ماه از انتشار این خبر، تغییری در وضعیت دریافت ویزیت در مطب پزشکان مشاهده نمیشود و همچنان بسیاری از آنها در استان خوزستان، به ویژه شهر اهواز، وجه نقد دریافت میکنند.
این مشکل تنها به مطب پزشکان محدود نمیشود و برخی بیمارستانهای خصوصی نیز هنگام تسویه حساب، از همراه بیمار میخواهند که وجه را به حساب شخصی رییس بیمارستان واریز کنند.
خبرنگار ایسنا برای بررسی وضعیت پرداخت ویزیت در مطب پزشکان، به صورت اتفاقی به مطب تعدادی از پزشکان مستقر در مرکز شهر اهواز و همچنین ساختمانهای پزشکی منطقه کیانپارس مراجعه و مشاهده کرد که منشی پزشکان، که عموما از پزشکان مطرح شهر هستند و برخی از آنها سمتهایی در مجموعههای دولتی نیز دارند و یا رییس انجمن مربوطه هستند، از بیماران وجه نقد دریافت میکنند. در پاسخ به اعتراض بیماران نیز بیان میشود که کارتخوان قطع است!
نکته جالب اینکه برخی از آنها دستگاه کارتخوان نیز در مطب دارند ولی از آن استفاده نمیکنند. در شرایطی که دستفروشها نیز از کارتخوان استفاده میکنند، پذیرش این مساله که دستگاه کارتخوان یک پزشک، آن هم به صورت همزمان با دیگر پزشکان قطع باشد، دشوار است.
خبرنگار ایسنا در مراجعه به مطب یکی از پزشکان در مجاورت یک مرکز تجاری در مرکز شهر اهواز، متوجه شد که بسیاری از بیماران و مراجعهکنندگان آن پزشک، که عموما خانمهای باردار هستند، به دنبال دریافت وجه نقد از فروشندگان و کاسبان، به تک تک فروشگاههای مجتمع تجاری جنب مطب، مراجعه و تقاضای وجه نقد میکنند.
فروشنده یکی از این فروشگاهها نیز به خبرنگار ایسنا گفت: “به دلیل آنکه هزینه ویزیت و خدمات پزشک مربوطه، معمولا بیش از 200 هزار تومان است، بسیاری از مراجعهکنندگان پس از دریافت این مبلغ از عابربانک، برای تامین کسری وجه نقد خود به فروشگاههای این مجتمع مراجعه میکنند و درخواست وجه میکنند. فروشندگان نیز معمولا با این درخواست موافقت نمیکنند زیرا اگر در فروشگاه کارت کشیده شود، به معنای درآمد است و ما باید مالیات آن را پرداخت کنیم!”
شرایط در بیمارستانهای خصوصی نیز به همین صورت است. مشاهده خبرنگار ایسنا حاکی از این است که در یکی از بیمارستانهای خصوصی اهواز، شماره کارت شخصی رییس بیمارستان در زمان ترخیص به همراه بیمار داده میشود و از او خواسته میشود که مبلغ عمل و یا بستری را که عموما مبالغ بیش از 3 میلیون تومان است، به حساب شخصی آقای دکتر کارت به کارت کنند!
هدف این نیست که بگوییم همه پزشکان فرار مالیاتی دارند، بلکه هستند بسیاری از پزشکان که مالیات خود را پرداخت میکنند و پزشکانی نیز که با مراکز درمانی قرارداد دارند، مالیات آنها از حقالزحمهشان کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز میشود ولی بسیاری از پزشکان نیز که در مطبها و یا مراکز درمانی (بدون قرارداد) فعالیت میکنند، فرار مالیاتی دارند.
در اینجا برخی اعضای نظام پزشکی اعتراض میکنند که مگر فرار مالیاتی در مشاغل دیگر نیست؟ جواب مثبت است و قطعا باید به موضوع فرار مالیاتی در مشاغل دیگر نیز در جایگاه خود پرداخت، ولی نکته مهم این است که فرار مالیاتی در جامعه پزشکان، موجب ایجاد مشکلات بسیاری برای بیماران و همراهان آنان میشود و فعلا تاوان خلاء قانونی و یا ضعف زیرساختی در این مساله را، بیماران میدهند.