ماجرای عجیب و غریب سرفت از خانه یک نماینده
ساعات اولیه انتشار این خبر همراه شد با تایید و تکذیبهای پیدرپی به طوری که بعد از آنکه این خبر یعنی سرقت اموال میلیاردی یک نماینده در فضای مجازی سر و صدا به پا کرد، محمدعلی وکیلی، عضو هیات رییسه مجلس در حساب کاربریاش در توییتر با هشتگ مردمسالاری، موضوع را تکذیب کرد و نوشت:«متاسفانه شایعه سرقت از منزل یک نماینده موج جدید تخریب و قضاوت علیه مجلس را برانگیخته است این درحالی است که براساس اعلان مقامات مسوول این شایعه از اساس دروغ است. گویا ماشین تخریب نهاد #مردمسالاری لحظهای توقف ندارد.»
اما همین تکذیب وکیلی پس از ساعاتی این بار تکذیب شد. این خبرگزاری اصلاحطلب به نقل از یک منبع آگاه نوشت:«مبلغ ربوده شده از خانه این نماینده ۲۰۰ هزار دلار نبوده بلکه ۲۵۰ هزار یورو بوده و این شخص یکی از نمایندگان حوزه انتخابیه استان آذربایجان غربی است.» بخش دوم خبری که ایلنا منتشر کرده بود در واقع پاسخ به یکی از همان علامتهای سوالی بود که این اموال مسروقه از خانه کدام نماینده به سرقت رفته است؟
با انتشار خبر درباره اینکه این نماینده مربوط به یکی از شهرستانهای استان آذربایجان غربی است، اسامی مختلفی هم بر سر زبانها افتاد که مرتب تایید و تکذیب میشد که درنهایت نادر قاضیپور علاوه بر آنکه تایید کرد، نماینده مزبور از حوزه انتخابیه آذربایجان غربی است، نام او را هم به زبان آورد. البته قاضیپور موضوعی دیگر هم به زبان آورد و آن اینکه میزان اموال مسروقه به مراتب بیشتر از این میزانی بوده که منتشر شده است؛ چراکه در میان خبرهای متعدد صحبتی درباره طلاهای مسروقه به میان نیامده و این همان چیزی است که نادر قاضیپور به آن اشاره کرده است.
نهایتا محمدجواد جمالینوبندگانی، سخنگوی هیات نظارت بر رفتار نمایندگان نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و درباره انتشار اخباری درباره سرقت مقادیری پول از خانه یکی از نمایندگان مجلس گفت:«سرقتی از خانه یکی از نمایندگان استان آذربایجان غربی شده که طبق اعلام این نماینده به پلیس ۴۰۰ میلیون تومان پول نقد و مقداری دلار به سرقت رفته که مبلغ آن به تومان، دو تا سه میلیارد تومان در مجموع است.» او در واکنش به برخی اظهارنظرها مبنی بر وجود این حجم زیاد از پول در خانه این نماینده گفت:«۲ تا ۳ میلیارد تومان پول در حد فروش یک آپارتمان ۱۵۰ متری در منطقه ۲ یا ۴ تهران است.»
بیاعتمادی به بانک یا تخلف؟
«مردم باید ارزهای خود را به بانکها بسپارند» نمونه این جملات را درست وقتی که قیمت ارز به صورت جهشی افزایش پیدا کرده بود، زیاد میشنیدیم اما حالا خبر نگهداری «۲۵۰ هزار یورو» ارز در خانه یک نماینده مجلس منتشر میشود و اولین علامت سوالی که در ذهن نقش میبندد، این است که این حجم از پول و ارز در منزل چه کار میکند؟ پس نسخه حسابهای ارزی چه میشود؟ وقتی مسوولان خودشان به بانکها اعتماد ندارند، چطور آن را به دیگران پیشنهاد میکنند؟ هر چند این پرسشها جای بحث فراوانی دارد اما ابعاد این ماجرا حتی فراتر از این موضوع هم رفته است؛ به طوری که این پرسش کلیدی مطرح میشود که آیا نگهداری این حجم از ارز در خانه تخلف محسوب نمیشود؟
شاید اگر به دادگاههای اخیری که در راستای مفاسد اقتصادی برگزار شد، نگاهی بیندازیم، میبینیم برای برخی از این متهمان جرم «احتکار ارز» در نظر گرفته شد و البته مجازاتهایی هم برای هر کدام از آنها تعیین شد. حالا این خبر میتواند از جنس همان اخباری باشد که درباره محتکران منتشر میشد.
شاید حجم ارزی که از منزل این نماینده به سرقت رفت به اندازه میزان احتکار ارزی که یک صرافی میتواند مرتکب شود، نباشد؛ اما آیا در شرایطی که فروش ارز بیش از ۱۰۰۰ یورو با محدودیت مواجه است، چطور یک شخص حقیقی میتواند ۲۵۰ هزار یورو در منزلش نگهداری کند؟
دزدی که به کاهدان نزد
کافی است در فضاهای مجازی دوری بزنیم و نگاهی به اظهارنظرهایی بیندازیم که کاربران زیر خبر سرقت منزل این نماینده نوشتهاند. آنها از خوشاقبالی دزدی نوشتند که به کاهدان نزده و مستقیم به سراغ یک انبار ثروت رفته است؛ حتی طنازیها با این خبر در میان نمایندگان مجلس هم رواج داشت و برخی میگفتند «ای کاش ما میدانستیم تا خودمان به سراغش میرفتیم» اما واقعیت آن است که این به کاهدان نزدن دزدان نیز خود میتواند بیشتر از یک پرسش ساده و عملا پرسشی از جنس سوالات دقیق خانم مارپلی باشد: هویت دزدی که میدانسته قرار است به کجا و منزل چه کسی برود.
بهروز نعمتی، نماینده مردم تهران و عضو شورای مرکزی فراکسیون مستقلین ولایی درباره چند و چون این خبر میگوید:«دیروز با آقای لاریجانی در جلسه هیات رییسه در این رابطه صحبت کردیم و قرار شد اعضای هیات رییسه بررسی کنند، ببینند ماجرا از چه قرار بوده است. باید با حراست مجلس نیز در این رابطه صحبت کنیم و پس از پیگیری دقیق پرونده اطلاعرسانی کنیم.»
این عضو هیات رییسه مجلس ادامه میدهد:«به هر حال هنوز مشخص نیست که ماجرا از چه قرار بوده است. حتی صبح دیروز خبر را این طور شنیدم که یکی از نمایندگان ادوار بوده ولی بعد معلوم شد چنین نبوده است.» نعمتی درباره اینکه آیا نگهداری این میزان ارز جرم است یا خیر نیز میگوید: «نمیدانم به لحاظ قانونی جرم است یا نه اما اگر جرم باشد حتما شامل حال نمایندگان هم میشود. برای قانون تفاوتی از این حیث میان نمایندگان و دیگر شهروندان نیست.»