اشکال تکراری
گروه سیاسی: حدود یک هفته از التهابها و ناآرامیها در روستای چنار محمودی از توابع لردگان میگذرد. ماجرا از دستگیری بهورز این روستا آغاز شد.
بنا بر آنچه مدیر کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری در ابتدا اعلام کرده بود این بهورز با خطای پزشکی خود و استفاده از سرنگ آلوده باعث ابتلای جمعی از مردم روستا به ویروس اچ.آی.وی شده است. انتشار همین اظهارنظر خشم مردم چنار محمودی را برانگیخت و جرقههای اولیه اعتراضات با این اظهارنظر زده شد. اندکی از دستگیری این بهورز گذشته بود که شاهد صدور بیانیهای از سوی سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بودیم که روایتی به کلی متفاوت از حادثه را مطرح میکرد. بنا بر آنچه در بیانیه وزیر بهداشت آمده بهورز بازداشتشده نه تنها مرتکب خطایی نشده بلکه در ماموریتی زیر نظر وزارت بهداشت در حال بررسی علل گسترش «ایدز در چنار محمودی» بوده است. بر اساس روایت وزیر بهداشت علت ایدز در این روستا «تزریق با سرنگ مشترک» در میان معتادان تزریقی و «روابط نامطلوب» بوده است. این طور که از خبرهای منعکس شده از استان چهار محال و بختیاری مشخص است با وجود این توضیحات مختصر و نه چندان صریح هنوز مردم چنار محمودی لردگان قانع نشده و به ابهامات موجود در این موضوع معترض هستند. درباره این موضوع میتوان به چند نکته اشاره کرد:
1. آنچه در نگاه نخست به حادثه رخ داده مشخص است ناهماهنگی جدی موجود در میان دستگاههای ذیربط است. به شکلی که روایت مقام قضایی ارشد استان با آنچه وزارتخانه تخصصی از این حادثه میگوید صدوهشتاد درجه متفاوت است؛ یک سو اقدام به بازداشت بهورز کرده است و مقصر و علت اصلی را خطای او اعلام کرده و طرف دیگر مقام قضایی را به بیان اظهارنظری غیرتخصصی متهم کرده و به صراحت اعلام میکند که اقدامات بهورز بازداشتشده اساساً زیر نظر وزارت بهداست، درمان و آموزش پزشکی بوده است. اشکال اولیه همین ناهماهنگی جدی موجود میان دو دستگاه مرتبط با این پرونده است که به نوعی با جان شهروندان گره خورده.
2. نکته دوم عدم صراحت و بيتوجهی مطلق به اطلاعرسانی به موقع از سوی نهادهای مختلف و در رأس آنان وزارت بهداشت است. فریب مردم این روستا که به بهانه تست قند خون، آزمایش بررسی ویروس HIV انجام شده است حتی اگر به نیت خیر هم بوده باشد علاوه بر اینکه خلاف اخلاق پزشکی و قوانین مرتبط با روابط پزشک و بیمار است سبب اخلال در امر اطلاعرسانی شده و همین خلاء رسانهای باعث گسترش شایعات و افزایش بیش از پیش ابهامهای مردم در این ارتباط شده است. به نظر میآید حضور همدلانه مقامات ارشد وزارت بهداشت در جمع معترضین و بیان واقعیتهای این پرونده، هر چند که بسیار تلخ باشد بتواند اندکی به پرسشها و ابهامهای جدی مردم معترض آن دیار پاسخ دهد.
3. و نکته پایانی اشاره به اشکالی تکراری در مواجهه با اعتراض مردم است؛ ظاهراً تفاوتی ندارد که شاهد اعتراضی اقتصادی باشیم یا موضوع اعتراض سیاست باشد، اهالی محیطزیست معترضانه به میدان بیایند یا معترضان به محدودیتهای اجتماعی صدای خود را از حد معمول بالاتر ببرند، در هر حالتی حتی برای اعتراض مردم روستای چنار محمودی به یک موضوع در حوزه درمانی نیز نگاه بسیاری از مسئولان آن است که «دشمنان، ضدانقلاب و فتنهگران برای براندازی نظام به میدان آمدهاند»! اظهارنظر امام جمعه شهرکرد مبنی بر آن که آنچه در روستایی در لردگان رخ داده «فتنه دشمن» است و یا اعلام خبر دستگیری «فرزند یک ضدانقلاب سرشناس» در تجمعات اعتراضی از سوی استاندار چهارمحال و بختیاری حاکی از آن است که این نگاه توطئهنگر به اعتراضات مردمی به شدت ریشهدار بوده و ظاهراً همچون ایدز، لاعلاج است!