درباره بیماری میگرن چه می دانید؟
اکثر مردم تصور می کنند که میگرن فقط یک بیماری است که صرفا باعث سردرد می شود؛ اما میگرن خیلی بیشتر از یک سردرد شدید است. میگرن می تواند ضربان دار و ناتوان کننده باشد و حتی باعث شود فرد مبتلا روزها را در رختخواب سپری کند. حرکت، نورها، صدا ها و سایر محرک ها ممکن است باعث علائمی مانند خستگی، حالت تهوع، تغییرات بینایی و به طور کلی تحریک میگرن شود که در ادامه به تمامی این محرک ها، علائم بیماری میگرن در هر مرحله و پاسخ به سوالاتی دیگر می پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
تزریقات سرم جهت بهبود درد شدید میگرن : سرم تراپی در منزل
میگرن چیست؟
میگرن بیماری است که می تواند باعث سردرد شدید ضربان دار یا احساس نبض و معمولاً در یک طرف سر شود. میگرن در اکثر مواقع با حالت تهوع، استفراغ و حساسیت شدید به نور و صدا همراه است. حملات میگرن می تواند از ساعت ها تا چند روز ادامه داشته باشد. گاهی سردرد های میگرنی می تواند آنقدر بد باشد که در فعالیت های روزانه فرد مبتلا اختلال ایجاد کند.
میگرن ممکن است در همان دوران کودکی شروع شود و یا ممکن است تا اوایل بزرگسالی علامتی از خود نشان ندهد، بنابراین بازه زمانی بروز آن در همه افراد متفاوت است. جالب است بدانید احتمال ابتلا به میگردن در زنان نسبت به مردان بیشتر است. یک علامت هشدار دهنده برای برخی افراد به نام هاله قبل یا همراه با سردرد رخ می دهد. این هاله می تواند شامل اختلالات بینایی یا سایر اختلالات مانند گزگز در یک طرف صورت، بازو، پا و مشکل در صحبت کردن باشد. داروها و ایجاد تغییر در سبک زندگی با تجویز ویزیت متخصص داخلی در منزل می تواند به پیشگیری از برخی میگرن ها و کاهش درد آنها کمک کنند.
علل بروز میگرن چیست؟
علل میگرن به طور کامل شناخته نشده است اما تحقیقات نشان می دهد ژنتیک و عوامل محیطی در این امر نقش بسزایی دارند.
تغییرات در ساقه مغز و تعامل آن با عصب، یک مسیر اصلی درد، ممکن است دخیل باشد. بنابراین ممکن است عدم تعادل در مواد شیمیایی مغز، از جمله سروتونین، که به تنظیم درد در سیستم عصبی شما کمک می کند باعث بروز میگرن شود. سایر انتقال دهنده های عصبی، از جمله پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین در درد میگرن نقش دارند.
چه عواملی باعث تحریک میگرن می شوند؟
محرک به چیزی هایی که باعث شروع علائم میگرن شوند، محرک میگرن می گویند. برخی از رایج ترین محرک های میگرن عبارتند از:
تغییرات هورمونی در زنان مانند قاعدگی، یائسگی و…
فشار عصبی
داروهای خاص
تغییر و اختلال در خواب
تغییر وضعیت آب و هوایی
از دست دادن یک وعده غذایی
مواد اعتیاد آور مانند کافئین یا تنباکو
قرار گرفتن در معرض نورهای روشن
قرار گرفتن در معرض صدا های بلند
قرار گرفتن در معرض بو های شدید
میگرن چه علائم و نشانه هایی دارد؟
میگرن که می تواند تمام اقشار از کودکان گرفته تا بزرگسالان را تحت تأثیر خود قرار دهد، ممکن است در چهار مرحله پیشرفت کند: پیش دروم، هاله، حمله و پس از دروم. البته لازم به ذکر است همه کسانی که میگرن دارند تمام مراحل را طی نمی کنند. علائم و نشانه های میگرن بر اساس مرحله آن متفاوت خواهند بود. هر میگرنی متفاوت است و لزوماً علائمی را در هر چهار مرحله از هر میگرن تجربه نخواهید کرد، به عبارتی دیگر هر فرد مبتلا در هر مرحله با توجه به شرایط بدنی و محیطی فقط برخی از علائم ذکر شده را تجربه می کند.
علائم پیش دروم
مرحله اول تا 24 ساعت قبل از تجربه سردرد شروع می شود و علائم آن عبارتند از:
تغییرات خلق و خوی
حالت تهوع
مشکل در تمرکز
مشکل خواب
افزایش گرسنگی و تشنگی
تکرر ادرار
خستگی
علائم هاله
هاله به عنوان علامت هشدار دهنده سردرد میگرنی عمل می کند. فاز هاله می تواند تا 60 دقیقه یا کمتر از 5 دقیقه طول بکشد. گاهی اوقات ممکن است هم هاله و هم سردرد را همزمان تجربه کنید. علائم هاله عبارت است از:
ضعف عضلانی
ضعف بینایی
وزوز گوش
احساس اینکه کسی شما را لمس می کند (حساسیت به لمس)
بی حسی و گزگز
مشکل در صحبت کردن
اختلال در تمرکز
علائم حمله سردرد
در این مرحله سر درد به تدریج شدید تر می شود. این می تواند یک طرف سر شما یا هر دو را تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است با علائم دیگری همراه باشد، علائمی مانند:
تهوع و استفراغ
حساسیت به نور
حساسیت به صدا
حساسیت به بو
علائم پس از دروم
معمولاً از چند ساعت تا 48 ساعت طول می کشد. علائم پس از دروم شامل:
خستگی
سرگیجه
گرفتگی گردن
مشکل در تمرکز
حالت تهوع
حساسیت به نور و صدا
عوامل خطر میگرن شامل چه مواردی هستند؟
عوامل متعددی شما را مستعد ابتلا به میگرن می کند، از جمله:
سابقه خانوادگی
اگر یکی از اعضای خانواده شما مبتلا به میگرن است، احتمال ابتلا به میگرن در شما بسیار بالا خواهد بود زیرا یکی از دلایل اصلی میگرن، ژنتیک شناخته شده است.
ارتباط جنسی
زنان سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به میگرن هستند
تغییرات هورمونی برای زنانی که میگرن دارند، سردرد ممکن است درست قبل یا کمی بعد از شروع قاعدگی شروع شود. همچنین ممکن است در دوران بارداری یا یائسگی تغییر کنند. میگرن به طور کلی پس از یائسگی بهبود می یابد. بنابراین تغیرات هورمونی یکی از محرک های اصلی میگرن محسوب می شود.
سن
میگرن می تواند در هر سنی شروع شود، اگرچه اولین مورد اغلب در دوران نوجوانی رخ می دهد. میگرن در طول 30 سالگی به اوج خود می رسد و به تدریج در دهه های بعدی شدت آن کاهش پیدا می کند.
یا میگرن قابل پیشگیری است؟
هیچ راه قطعی برای پیشگیری از میگرن وجود ندارد. اما می توانید داروهای پیشگیری کننده میگرن را طبق دستور پزشک و ویزیت پزشک در منزل ، مصرف کنید تا تعداد دفعات و میزان علائم میگرن را کاهش دهید. همچنین می توانید با مطالعه بیشتر درباره محرک های میگرن و اجتناب از آنها، تا حد امکان در راستای پیشگیری از میگرن قدم بردارید.