رابطه بی اختیاری ادرار و تکرر ادرار
افرادی که تکرر ادرار دارند به نوعی در مثانه با مشکلات مختلفی مواجه شدهاند. تکرر ادرار یکی از نشانههای بی اختیاری ادرار است که بیشتر برای خانمهای باردار، زنان و مردان مسن و کودکان رخ میدهد. البته جای نگرانی نیست میتوان با علتیابی این مشکل، درمانهای مختلف را بررسی کرد. مشکلات دستگاه ادراری، مثانه و لگن، دیابت، هایپرکلسمی، مصرف بیش از حد کافئین، سردی هوا و آب خوردن زیاد همگی میتوانند دلیلی برای تکرر ادرار باشند. از این رو با شناسایی علائم تکرر ادرار میتوان بی اختیاری ادرار را هم درمان کرد. اما برای اینکه نحوه تشخیص این دو بیماری را به خوبی انجام داد تا انتهای متن همراه ما باشید.
تکرر ادرار چیست؟
هر انسان سالم در طول روز باید حداقل 8 بار مثانه خود را تخلیه کند. در نتیجه این شرایط برای افراد، عادی است و بیماری شناخته نمیشود. اما تکرر ادرار هنگامی رخ میدهد که تعداد دفعات تخلیه ادرار در طول روز و حتی شب به بیش از 8 بار برسد و به صورت مکرر باشد.
این شرایط ممکن است که برای همه افراد با هر رده سنی رخ دهد. بنابراین این بیماری به جنسیت و سن ربطی ندارد. در حقیقت دلایل مختلفی برای بروز تکرر ادرار وجود دارد که با بررسی هر یک از آنها میتوان درمان را شروع کرد. دقت داشته باشید که اگر این وضعیت ریشه یابی نشود، ممکن است که اختلال خواب ایجاد کند و سیستم ایمنی بدن را به خطر بیندازد.
اما مهمترین دلایلی که باعث افزایش تعداد دفعات ادرار کردن در شب میشود شامل: نارسایی قلبی، اِدم (ورم) در پاها و اختلالات خواب هستند. با مراجعه به پزشک میتوان دلایل را بررسی کرد و بهترین راه کار را برای تعیین روند درمان پیش گرفت.
علل تکرر ادرار
زنان و مردان در طول روز به طور طبیعی بین هفت تا هشت بار ادرار میکنند. تعداد دفعات ادرار با مصرف مایعات رابطه مستقیم دارد. اما اگر برای دفع ادرار هر یک ساعت یا نیم ساعت یکبار به دستشویی مراجعه میکنید، این موضوع غیر طبیعی است. در تکرر ادرار باید به پزشک مراجعه کرد تا علت یابی انجام شود. علت تکرر ادرار در مردان و زنان ممکن است که متفاوت باشد.
مهمترین علتهای زیاد ادرار داشتن عبارتند از:
- آسیب به مثانه، ستون فقرات و لگن
- مشکلات عصبی
- ضعیف شدن عضلات کف لگن
- بیماری سیستیت بینابینی
- سنگ مثانه
- سکته مغزی و بیماری ام اس (MS)
- اضافه وزن و افزایش فشار بر مثانه
- اختلالات هورمونی
- مصرف دیورتیکها (داروهای مدر)
- تاثیر سن
- مصرف بیشازحد آب و نوشیدنیها
- اضطراب
- دیابت
- اثرات روانی
- مصرف بیش ازحد کافئین، شیرینکنندههای مصنوعی و نیکوتین
- بیماریهای کلیوی مانند عفونت کلیه و سنگ کلیه
- تغذیه نامناسب
- اختلالات خواب
- عفونتهای مقاربتی
هر یک از این علائم میتوانند دلیلی برای بیاختیاری ادراری باشند. از این رو پزشک با بررسیهای مختلف میتواند تجویز مناسبی داشته باشد.
تکرر ادرار چگونه تشخیص داده میشود؟
در صورتی که تکرر ادرار باعث اختلال در فعالیتهای روزانه فردی شود باید به پزشک مراجعه کرد. اما در صورت بروز علائم زیر همراه با تکرر ادرار باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرد:
- تب
- درد پشت یا پهلو
- استفراغ، لرز، افزایش اشتها یا تشنگی
- خستگی، ادرار خونی یا کدر، یا ترشح از آلت تناسلی یا واژن
پزشک متخصص با بررسی شرایط رخ داده، آزمایشها و معاینات مختلف را انجام میدهد تا علت اصلی این بیماری تشخیص داده شود.
بهتر است که قبل از مراجعه به پزشک درباره پاسخ به سوالاتی زیر پیش زمینه داشته باشید:
- چه علائم دیگری با تکرر ادرار رخ میدهند؟
- آیا بیش از حد معمول، الکل مصرف میکنید؟
- فقط در روز مشکل دارید یا شب هم همینطور؟
پاسخ به این سوالات میتواند روند درمانی را تغییر دهد. اما مهمترین آزمایشها و نحوه تشخیص بیماری تکرر ادرار عبارتند از:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- سیستومتری
- سیستوسکوپی
- تستهای عصبی
- سونوگرافی
- دفع ادرا
پزشک با بررسی نتیجه به دست آمده از آزمایشها میتواند بهترین روش درمانی را انتخاب کند.
درمان تکرر ادرار
تکرر ادرار برخی از افراد به طور کامل درمان میشود. اما گروه دیگر ممکن است که نیاز به زمان بیشتری داشته باشند. پزشکان با توجه به روند تشخیص بیماری، درمان را شروع میکنند، اما روش درمانی برای هر فردی با دیگری تفاوت دارد. از مهمترین روشهای درمانی موارد زیر اشاره کرد:
- تغییرات مایعات، از جمله نوع و مقدار مایعات مصرفی
- مدیریت دیابت، مشکلات پروستات یا سایر شرایط مداوم
- مصرف آنتیبیوتیکها برای درمان عفونتهایی مانند عفونت ادراری
- فیزیوتراپی کف لگن برای مثانه بیشفعال
نگران نباشید برای اینکه بتوانید از بهترین متخصصهای کلیه برای درمان تکرر ادرار اطلاع داشته باشید، کافی است که به سامانه آنلاین نوبت دهی دکتردکتر مراجعه کنید و مقاله تکرر اردرار را در https://drdr.ir/mag/urinary-incontinence/ بخوانید سپس به صفحه اصلی خدمات سایت دکتردکتر به آدرس drdr.ir مراجعه کرده و از بهترین متخصصهای کلیه نوبت مشاوره تلفنی و حضوری دریافت کنید. همچنین میتوانید قبل از دریافت نوبت، نظرات کاربرها و بیمارن قبلی پزشک مد نظر خود را هم مطالعه کنید.
بی اختیاری ادرار چیست؟
در برخی از مواقع فرد دچار تکرر ادرار نیست و به دلیل از دست دادن کنترل مثانه دچار بی اختیاری ادرار میشود. بی اختیاری ادرار بیشتر در افرادی با سن بالا دیده میشود. اما جای نگرانی ندارد، زیرا راهحلهای درمانی مختلف برای این بیماری وجود دارند. بی اختیاری ادرار میتواند به صورت موقت یا دائمی باشد. در صورتی که با مصرف برخی از غذاها و داروها دچار این عارضه میشوید، بی اختیاری موقتی دارید و جای نگرانی نیست.
اما اگر به صورت مداوم دچار بی اختیاری هستید، شرایط حساستر بوده و باید به پزشک مراجعه کنید.
انواع بی اختیاری ادرار
افراد با توجه به تخلیه کم ادرار اما به صورت ناگهانی دچار بی اختیاری ادرار میشوند. این افراد در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرند تا روشهای درمانی مختلفی را تجربه کنند. هنگام بی اختیاری باید به شرایط قبل خود توجه داشته باشید تا در یکی از انواع دستهبندی قرار گیرید.
به طور کلی انواع بی اختیاری ادرار به شرح زیر هستند:
- بی اختیاری استرسی: این نوع بی اختیاری بیشتر هنگام سرفه، عطسه کردن، خندیدن زیاد، ورزشهای سنگین یا بلند کردن وسایل سنگین رخ میدهد که به مثانه فشار میآید و ادرار به صورت ناگهانی تخلیه میشود.
- بی اختیاری فوری (مبرم): نیاز مبرم و ناگهانی تخلیه ادرار در ضمیر ناخودآگاه باعث میشود تا فرد در خواب یا در موقعیت اضطراری با تخلیه ناگهانی و بی اختیاری ادرار همراه باشد. این نوع بی اختیاری بیشتر مربوط به دیابت یا مسائل عفونی ضعیف است.
- بی اختیاری سرریز: افراد در این دستهبندی به صورت مدام و مکرر با دفع ادرار روبهرو هستند.
- بی اختیاری عملکردی (طبیعی): ناشی از موانع فیزیکی یا ذهنی است که مانع از رفتن به موقع شخص به دستشویی میشود. زوال عقل، مسائل عضلانی آرتریت، سکته مغزی یا آسیب نخاع از دلایل این نوع بیاختیاری است.
- بی اختیاری چندگانه: فرد بیش از یک نوع بی اختیاری ادراری را تجربه میکند.
- هر فردی با سن و سال مختلف، نوجوان، جوان یا سالخورده، ممکن است که با انواع بی اختیاری ادرار روبهرو شده باشد؛ اما جای نگرانی نیست و میتوان با مراجعه به پزشک اورولوژی ، مشکلات ایجاد شده را مدیریت کرد.
بیماری که در این دستهبندیها قرار میگیرد باید دقت داشته باشد که پزشک برای درمان بی اختیاری ادرار به اطلاعات صحیح نیاز دارد. پزشک با بررسی شرایط تخلیه ادرار، بهترین گزینه درمان را تجویز خواهد کرد.
به طور کلی فرقی ندارد شما دچار تکرر ادرار یا بی اختیاری ادرار هستید، در هر صورت مراجعه سریع به پزشک باعث میشود تا زودتر راههای درمانی را تجربه کنید. همچنین فعالیتهای روزانه خود را به خاطر این بیماری به تعویق نمیاندازید.
برگرفته از سایت دکتردکتر(https://drdr.ir/)