پنجشنبه ۷ آبان ۱۴۰۵ فال حافظ امروز آماده است · بخوانید

نهضت جنگل تا مکتب حاج قاسم؛ بررسی الگوهای رهبری و مقاومت در رشت

تبه نقل از تسنیم گیلان··خبر در تسنیم گیلان

پژوهشگران گیلان و کرمان تجربه‌های تاریخی جبهه‌سازی، نقش مردم و مدیریت میدان را بررسی کردند.

نهضت جنگل تا مکتب حاج قاسم؛ بررسی الگوهای رهبری و مقاومت در رشت
عکس: تسنیم گیلان

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، نخستین نشست از سلسله نشست‌های رویداد ملی «رهبران ایران مقاوم» با محوریت بررسی شیوه‌های رهبری، سازماندهی نیروها و نقش مردم در پیشبرد حرکت‌های فرهنگی و مقاومت، با حضور دبیران و معاونان راهبردی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی 9 استان کشور به میزبانی گیلان در رشت برگزار شد.

در این نشست که به میزبانی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان گیلان برگزار شد، سخنرانان با بررسی تجربه‌های تاریخی و معاصر، از جمله نهضت جنگل و مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی، بر اهمیت شناخت شرایط زمانه، ارتباط با مردم، دیده‌بانی تحولات و طراحی شیوه‌های مؤثر برای سازماندهی نیروها تأکید کردند.

هانی ایرانمنش، دستیار ارشد راهبردی سازمان تبلیغات اسلامی کشور، تحجر را یکی از آسیب‌های جدی تشکیلات اسلامی دانست و اظهار کرد: نشناختن صحنه و نداشتن ارتباط مؤثر با مردم از عوامل اصلی شکل‌گیری تحجر است.

وی با اشاره به ویژگی‌های امامین انقلاب افزود: زمان‌شناسی آنان موجب شناخت بهتر دشمن و طراحی شیوه‌های مدیریت اجتماعی متناسب با شرایط هر دوره شده بود.

ایرانمنش با تأکید بر ضرورت گفت‌وگو و هم‌اندیشی میان نیروهای مؤمن خاطرنشان کرد: بر اساس تفسیری که از یکی از احادیث امام صادق(ع) مطرح شده است، مؤمنان باید در کنار یکدیگر به گفت‌وگوی جدی و مباحثه بپردازند تا بتوانند وظایف خود را در شرایط مختلف تشخیص دهند و راه‌های عملی تحقق آن را بیابند.

دستیار ارشد راهبردی سازمان تبلیغات اسلامی کشور با اشاره به تغییرات سریع در آرایش جبهه حق و باطل گفت: باور به مردم از مؤلفه‌هایی است که بر نحوه طراحی فرایندها و ساختارها اثر می‌گذارد و می‌تواند رویکرد تشکیلات را متناسب با شرایط جامعه تغییر دهد.

ضرورت بازنگری در شیوه سازماندهی جبهه فرهنگی

سعید غلامی، معاون راهبردی و گفتمان‌سازی بنیاد خاتم‌الاوصیا(عج)، دیده‌بانی و شناخت دقیق میدان را از شاخص‌های مهم رهبران ایران مقاوم برشمرد و گفت: شیوه جبهه‌سازی و چگونگی به میدان آوردن مردم نیز باید در بررسی ویژگی‌های این رهبران مورد توجه قرار گیرد.

وی با تأکید بر ضرورت ارزیابی میزان آشنایی فعالان فرهنگی و مسئولان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی با این فرایندها افزود: روش سازماندهی و اجرای عملیات‌ها در میزان کارآمدی مجموعه‌ها نقش تعیین‌کننده دارد و حرکت از سازماندهی صرفاً ساختارمحور به سمت سازماندهی مبتنی بر خط مبارزه می‌تواند اثربخشی جبهه فرهنگی را افزایش دهد.

تجربه نهضت جنگل در نقش‌دهی به مردم

مهدی کاسی، پژوهشگر عرصه مقاومت گیلان، نیز با اشاره به شیوه فعالیت میرزا کوچک‌خان جنگلی اظهار کرد: بررسی روند مبارزات میرزا نشان می‌دهد که سازماندهی نهضت جنگل بر مبنای خط مبارزه و استفاده از ظرفیت‌های مردمی، از ویژگی‌های مهم این حرکت تاریخی بود.

وی مسئولیت‌دادن به افراد و فراهم‌کردن زمینه رشد آنان را از شاخصه‌های عملکرد میرزا کوچک‌خان دانست و به برخی اقدامات فرهنگی و اجتماعی نهضت جنگل اشاره کرد.

این پژوهشگر عرصه مقاومت گیلان، تشکیل مدارس نظامی در لاهیجان برای تربیت نیروی انسانی، استفاده از ظرفیت بانوان در حوزه پشتیبانی و بهره‌گیری از شخصیت‌هایی مانند دکتر حشمت در امور مربوط به نگارش اسناد نهضت را از جمله این اقدامات برشمرد.

کاسی با تأکید بر اهمیت پیوند دادن انگیزه‌های مردمی با شاخص‌های رهبران ایران مقاوم گفت: بی‌اعتنایی به عناوین و جایگاه‌های دنیوی از ویژگی‌هایی بود که در الگوهای مورد بررسی این رویداد مورد توجه قرار دارد.

وی جبهه‌سازی و بهره‌گیری از ظرفیت مردم را از عوامل قدرت نهضت جنگل دانست و افزود: این رویکرد به گفتمانی عمومی در میان نیروهای نهضت تبدیل شده بود و اعضای آن به این شیوه باور داشتند.

دیده‌بانی میدان و تصمیم‌گیری در مکتب حاج قاسم

مهدی ابوالحسنی، پژوهشگر عرصه مقاومت کرمان، در ادامه این نشست با اشاره به ویژگی‌های شهید حاج قاسم سلیمانی اظهار کرد: بررسی دقیق میدان نبرد و حضور به‌موقع در صحنه از شاخصه‌های مهم عملکرد حاج قاسم بود.

وی با اشاره به پیش‌بینی شکل‌گیری داعش از سوی شهید سلیمانی، حدود شش ماه پیش از ظهور این گروه، این موضوع را نشانه شناخت و تسلط او بر تحولات میدان دانست.

این پژوهشگر عرصه مقاومت کرمان، توانایی حاج قاسم در طراحی کلان و تصمیم‌گیری متناسب با شرایط بحران را از دیگر ویژگی‌های او برشمرد و گفت: طراحی‌های انجام‌شده در جبهه مقاومت نشان‌دهنده توانمندی وی در معماری جبهه و سازماندهی نیروها بود.

ابوالحسنی همچنین باور، اراده و صبر را از مؤلفه‌های اصلی تصمیم‌گیری‌ها و طراحی‌های شهید حاج قاسم سلیمانی عنوان کرد.

نخستین نشست رویداد ملی «رهبران ایران مقاوم» در چارچوب بررسی تجربه‌های تاریخی و معاصر رهبری و مقاومت برگزار شد و سخنرانان بر ضرورت شناخت میدان، تقویت ارتباط با مردم، هم‌اندیشی نیروهای فرهنگی و بهره‌گیری از الگوهای موفق سازماندهی و جبهه‌سازی تأکید کردند.

منبع: تسنیم گیلانمشاهدهٔ خبر اصلی ←

نظرات

نظرها پس از بررسی منتشر می‌شوند. لطفاً از توهین، تهمت و لینک تبلیغاتی پرهیز کنید.

هنوز نظری ثبت نشده؛ اولین نفر باش.