اهداف طرح توجیهی و مزایای تهیه طرح امکان سنجی

0

طرح توجیهی مرحله قبل از اجرای پروژه :

طرح توجیهی یا مطالعه امکان سنجی
طرح توجیهی یا مطالعه امکان سنجی

قبل از ورود به مرحله اجرای هر پروژه یا طرح جدید و نیز قبل از اقدام به توسعه یک سازمان، نیاز به انجام یک مرحله اساسی که همان مطالعه امکان سنجی می باشد داریم. این مرحله با نام های طرح توجیهی و طرح امکان سنجی نیز شناخته شده است.

از آنجا که نگارش طرح توجیهی فرآیندی پیچیده و گاهی بسیار زمانبر است ، برای انجام طرح توجیهی نیاز به دانش و تخصص ویژه این کار می باشد. هفت شهر آریا با تکیه بر تجارب ارزشمند مهندسین مشاور خود ، برای بسیاری از پروژه های بزرگ طرح توجیهی زمین، طرح آماده سازی و سایر انواع تجزیه وتحلیل های مورد نیاز را با موفقیت انجام داده است.

البته این نکته نیز باید بیان گردد که نگارش طرح توجیهی برای یک طرح پیشنهادی یا پروژه جدید الزاما” به معنای اجرای آن در آینده نخواهد بود بلکه برعکس ممکن است پس از انجام طرح امکان سنجی یک پروژه جدید، به علت تشخیص عدم توانایی پروژه در کسب موفقیت ، اجرای پروژه به طور کلی لغو گردد یا این که تحولات اساسی در ساختار طرح پیشنهادی مورد بررسی، ایجاد شود.

برخی از مدیران سازمان ها و پروژه های جدید که نسبت به طرح امکان سنجی دارای دیدگاه سطحی می باشند ممکن است در ابتدا نگارش طرح توجیهی را هدر دادن زمان و سرمایه بدانند، این گروه از مدیران باید ضمن بالا بردن اطلاعات خود در این حوزه ، علل موفقیت برخی از سیستم ها را بررسی نمایند و پس از مشاهده رد پای طرح توجیهی در تمام مراحل قبل از آغاز پروژه و نیز مرحله آغاز و اجرای پروژه بر اساس گزارش طرح توجیهی، متوجه اهمیت موضوع گردند.

اهداف اصلی انجام تجزیه و تحلیل امکان سنجی :

اهداف انجام طرح توجیهی
اهداف انجام طرح توجیهی

به طور خلاصه می توان اهداف اصلی طرح توجیهی را به شرح زیر بیان نمود :

  1. برای تعیین نتیجه اقدام پیشنهادی.
  2. برای فهمیدن این که آیا این کار قابل پیش بینی است و طرح توجیه فنی اقتصادی بر روی پروژه پاسخ مثبت خواهد داد ؟ به عبارت دیگر درآمد تخمینی را برآورد می کند .
  3. شناسایی مشتریان در بازار فعلی و بالقوه .
  4. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نیازهای فعلی و آینده مشتریان .
  5. برای علاقه مشتری به محصول یا خدمات ارائه شده.
  6. برای تعیین اینکه آیا مشتریان اصلی به محصول یا خدمات جدیدی احتیاج دارند و تا چه میزان می توانند در ازای دریافت آن خدمات هزینه نمایند؟
  7. برای تعیین رضایت بخش بودن محصول.
  8. برای کشف نقاط قوت ، ضعف و موقعیت شرکت در بازار.
  9. برای تعیین منافع مالی این اقدام در مقابل هزینه آن.
  10. برای اطمینان از قدرت و ضعف رقبا در حالی که تجزیه و تحلیل امکان سنجی انجام می شود و اقدامات اصلاحی انجام می گردد.

مزایای تجزیه و تحلیل امکان سنجی:

فقط انجام طرح توجیهی به شکل مؤثر توسط مهندسین مشاور، می تواند به مدیران سازمان ها کمک کند تا بگویند کدام پروژه ها چراغ سبز را انتخاب می کنند. مدیران درگیر در طرح امکان سنجی می توانند در واقع از داده های بیشتری برای شکل دادن به روند برنامه ریزی پروژه استفاده کنند و پروژه را در راهی که منجر به موفقیت می شود ، هدایت کنند. به عنوان مثال در طراحی شهرک یک نیازمند یک طرح توجیهی اولیه است، مهندسان مشاور با در اختیار داشتن کارشناسان مجرب و مسلط به این حیطه میتوانند کار طرح توجیهی و طراحی شهرک را به انجام رسانند.

چهار مزیت اصلی طرح توجیهی که می تواند بینش مهمی را برای پروژه های مصوب ایجاد کند، عبارتند از:

  • به درک تقاضا کمک می کند:

طرح توجیهی همیشه تحلیل می کند که آیا تقاضای واقعی برای یک کالا یا خدمات وجود دارد یا خیر. این برای پروژه های داخلی و همچنین پیشنهادهای بالقوه مصرف کننده صادق است. به این ترتیب ، مدیران پروژه می توانند از هزینه های مربوط به پروژه هایی با تأثیر کمتر و تقاضای کمتر در بین کاربران نهایی جلوگیری کنند و در واقع با مراجعه به گزارش طرح توجیهی از هدر رفتن سرمایه و زمان جلوگیری نمایند.

  • در ارزیابی منابع کمک می کند:

یکی از مزایای طرح توجیهی فرصت ذکر لیست منابع فعلی موجود برای پروژه و برآورد نیاز به منابع اضافی است. مطالعات امکان سنجی که در مورد پروژه ها توصیه می کنند اغلب به کمبود منابع انسانی یا سرمایه مالی استناد می کنند.

  • در تعیین امکان بازاریابی کمک می کند:

حتی برای محصولات و خدمات با تقاضای متوسط ​​، شرکت ها باید توانایی خود را در انتشار خبر جدید پیشنهاد دهند. در طی فرآیند ارزیابی ، مهندسان مشاور ضمن انجام طرح توجیهی ،آموزشهای لازم را به  مدیران پروژه می دهند که بتوانند این مسئله را که ،آیا بازار از قبل با رقبای قدرتمند اشباع شده است یا خیر، درک نمایند. رهبران شرکت همچنین می توانند موانع قانونی احتمالی مربوط به مارک تجاری ، حق ثبت اختراع یا سایر حقوق مالکیت معنوی را شناسایی نموده و برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دهند.

  • به علامت گذاری جدول زمانی کمک می کند:

یکی از بزرگترین مزایای طرح امکان سنجی اعتبار جدول زمانی بالقوه است. با رفتن به یک مرحله رسمی برنامه ریزی پروژه ، یک مدیر پروژه می تواند از داده های تولید شده در این مطالعه برای تعیین نقاط عطف و ضرب الاجل استفاده کند. یک طرح توجیهی آینده نگر ، برنامه های زمانی پیشنهاد شده توسط پشتیبان های احتمالی یا حامیان مالی پروژه را بررسی می کند.

  • امکان ارائه طرح امکان سنجی به نهاد ها و ارگان های بالادستی

برای اجرای برخی پروژه ها نیاز است که چارچوب کلی پروژه تعریف به به نهادها یا ارگان های مربوطه تحویل داده شود. به عنوان نمونه طرح های تغییر کاربری یا افزایش تراکم ساختمانی نیاز به طرح توجیهی کمیسیون ماده پنج دارد. چارچوب اینگونه طرح های توجیهی تفاوت هایی با طرح های توجیهی مالی یا اقتصادی دارد. در این گونه طرح در مباحث فنی شهرسازی مطرح می شود، توجیه پذیری کار برای اداره مورد نظر، به عنوان مثال کمیسیون ماده پنج، توجیه میشود.

4/5 - (1 امتیاز)
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.