10 آبان روز آبان یا آبانگان مبارک و آداب و رسوم روز آبان یا آبانگان
10 آبان روز آبان یا آبانگان مبارک و آداب و رسوم روز آبان یا آبانگان
روز آبان یا آبانگان از جشن های زیبایی که در ایران به فراموشی سپرده شده است، جشن آبانگان نام دارد. هدف از این جشن مدح و ستایش ایزدبانو آناهید که خدای آب های روان بوده است، می باشد. این جشن تقریبا در نیمه های پاییز یعنی در 10اُم آبان برگزار می شده است که هم اکنون اثری از آن نمانده است. البته قبلتر ها این جشن ها برای بزرگداشت سیاره زهره و بعدها برای رود "اروی / آمو یا همان آمودریا و در آخر برای ایزدبانو برگزار می شده است.
آبان روز، جشن آبانگان
این بانو که نامش "اَردوی سوره آناهیتا است نقش موثری در برپایی جشن های ایرانیان دارد و گذشته ی بسیار خوب این بانو در فرهنگ ما ایرانی ها به دوره قبل از زرتشت بر میگردد. قسمت اعظمی از کتاب اوستا به این بانو اختصاص داده شده است که نامش " آبان یشت" است یعنی یشت پنجم.
از ویژگی های این بانو می توان به خوش اندام بودن، داشتن قدی بلند، چهره ای بسیار زیبا، بازوانی سفید، اندامی خوب با کمربندی تنگ که به کمربسته، آراسته به طلاجات و جواهر، دارای گوشواره هایی 4گوش در گوش،دارای تاج با صد ستاره گوش. بالاپوشی زرین. کفش هایی برازنده. ایزد بانو در بلندترین طبقه ی آسمان قرار دارد و وظیفه اش فرستادن باران و برف و ترگ به زمین، آنهم به دستور اهورامزدا است.
عکس جشن آبانگان
گفته می شود گاها نذری هایی داده می شود که به نام بی بی یا بی بی سهشنبه است که آن را بازمانده ای از آیین های مرتبط به آناهیتا میدانند. در یونان نیز الهه عشق و زیبایی به نام "آفرودیت" وجود دارد که آن را همتای آناهید می دانند.
در جشن آبانگان، ایرانیان، بخصوص زنان، به سوی رودخانه ها می روند و فرشته آب را مدح و ستایش می کنند. از کارهای همیشگی ایرانیان بزرگ داشتن آب بوده است و هیچگاه آن را آلوده نمی کردند و از آبی که "رنگ، بو و مزهاش" طبیعی نداشته باشد برای نوشیدن و شستشو استفاده نمی کردند.
روز آبان یا آبانگان چیست
روایت دیگری از برپایی جشن آبانگان وجود دارد، آن هم این که پس از 8 سال بی آبی و خشکسالی، باران در ماه آبان شروع به باریدن کرد و این آغازی بر جشن آبانگان بوده است.