بیماری آبسه پاروتید چیست + علل ایجاد آبسه پاروتید
بیماری آبسه پاروتید چیست + علل ایجاد آبسه پاروتید
آبسه پاروتید چیست علت ایجاد آبسه پاروتید درمان آبسه پاروتید پاروتید یک غده در قسمت بناگوش قرار دارد ،غدد بزاقی پاروتید زیر زبانی و تحت فکی هستند. ترشح بزاق از جمله وظایف مهم این غدد هستند که رطوبت کافی برای دهان را تامین و نیز به هضم غذا کمک میکند . همچنین این بزاق ها شامل مواد ضدعفونی کننده ای هستند که باعث میشوند در مقابل میکروب ها حفاظت کافی صورت بگیرد. سرطان غدد بزاقی معمولا در غدد پاروتید که در مقابل گوش ها واقع است، ایجاد می شود.
علل ایجاد آبسه پاروتید
درباره آبسه پاروتید چه می دانید؟
تومورهای غدد بزاقی یک رشد غیرطبیعی در غدد بزاقی. اکثر تومورهای غدد بزاقی خوشخیم بوده و چند سال زمان نیاز است تا بروز کنند. حتی تومورهای بدخیم غدد بزاقی نیز بهندرت به نواحی دوردست بدن گسترش مییابند. این تومورها ممکن است در غدد پاروتید (غدد بزاقی واقع در ناحیه زاویه فکی) یا غدد تحت فکی و زیرزبانی (غدد بزاقی واقع در کف دهان) بروز کنند.
عوامل خطر ابتلا به آبسه پاروتید چه می باشد؟
– سن بالا : هرچه سن افراد بالاتر برود، احتمال ابتلا به سرطان غدد بزاقی افزایش پیدا می کند.
– قرار گرفتن در معرض تابش اشعه : میزان ابتلای افرادی که در معرض تابش اشعه ایکس برای درمان تومورهای سر و گردن قرار گرفته اند، بیشتر می باشد. بنابراین این دسته از افراد باید به طور مرتب، هر چند مدت یک بار مورد چکآپ قرار بگیرند تا در صورت بروز علائم اولیه، سرطان غدد بزاقی سریعا تشخیص داده شود. افرادی که شغل هایی دارند که با موادی مانند لاستیک، استخراج از معدن، لوله کشی و از این قبیل سر و کار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان غدد بزاقی قرار دارند.
علائم شایع بیمار آبسه پاروتید
– بی حسی در بخش هایی از صورت
– ایجاد تغییراتی در بینایی
– زخم در پرده مخاطی دهان که روی تومور را میپوشاند
– از دست دادن توانایی حرکت صورت
– گرفتگی یا احتقاق بینی
– بی حسی در بخش هایی از صورت
– ضعف عضلات در یک طرف صورت
– مشکل در بلع
– مشکل در باز کردن دهان
– توده و یا ورم در نزدیکی فک و گردن و دهان
راه های درمانی سرطان آبسه پاروتید
1- عمل جراحی : با عمل جراحی، بخش سرطانی غدد بزاقی برداشته می شود. سه نوع جراحی برای این کار وجود دارد :
– حذف بخشی از غدد بزاقی که سرطانی شده است : اگر تومور از نظر حجمی کوچک باشد و در منطقه ای وارد شده باشد که قابلیت دسترسی به آن آسان باشد، مقداری از غدد سرطانی برداشته می شود و بخش سالم باقی می ماند.
– حذف کل غدد بزاقی : اگر تومور بزرگ باشد، تمام غدد بزاقی برداشته می شود.
– حذف گره های لنفاوی گردن : اگر شواهد پزشکی حاکی از سرایت تومور به غدد لنفاوی گردن باشد، علاوه بر غدد بزاقی دهان، گره های لنفاوی گردن نیز برداشته می شود.
2- پرتودرمانی یا رادیوتراپی: از پرتوهای قوی مانند اشعه ایکس، برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می کنند. در طی پرتودرمانی، فرد بیمار بر روی میزی دراز می کشد و ماشینی در اطراف او حرکت می کند که پرتوهای قوی را در نقاط خاص و سرطانی شده وارد می کند.
3- شیمی درمانی : نوعی درمان دارویی است که از مواد شیمیایی برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می کنند. شیمی درمانی معمولا برای بیمارانی است که سرطان آنها پیشرفته و به نقاط دور بدن سرایت کرده است. اکنون شیمی درمانی به عنوان روش درمانی استاندارد برای درمان سرطان غدد بزاقی استفاده نمی شود و بیشتر جنبه تحقیقاتی دارد.
درمان آبسه پاروتید
درمان بیماری های غدد بزاقی را می توان به 2دسته دارویی و جراحی تقسیم کرد. انتخاب روش درمانی بستگی به نوع بیماری دارد. اگر درگیری غده بزاقی در زمینه یک بیماری سیستمیک است، یعنی بیماری که چندین عضو بدن و از جمله غده بزاقی را درگیر کرده است، در چنین حالتی باید خود بیماری سیستمیک مورد درمان قرار گیرد. اگر مشکل غده بزاقی ناشی از انسداد مجرای آن و عفونت ناشی از آن است توصیه می کنیم مایعات زیاد مصرف کنید.
اگر داخل غده بزاقی توده ای رشد کرده باشد ممکن است لازم باشد که توده با عمل جراحی خارج شود. اکثر توده های پاروتید خوش خیم هستند. جراحی های غده بناگوشی باید با احتیاط انجام شود تا عصب صورت که از لابه لای غده بناگوشی می گذرد و به عضلات صورت می رسد آسیبی نبیند. پس از جراحی معمولاً اشعه درمانی نیز انجام می شود که بهتر است این کار 6 ـ4 هفته بعد از عمل صورت پذیرد تا فرصت کافی برای ترمیم مناسب وجود داشته باشد.
در مواردی لازم است که تمام یک غده بزاقی اصلی با جراحی خارج شود. برداشتن غده بزاقی باعث خشکی دهان نمی شود، اما اشعه درمانی باعث خشکی آن می شود که البته با تجویز دارو می توان از شدت خشکی دهان کم کرد. بررسیهای تشخیصی ممکن است شامل رادیوگرافی غدد بزاقی و قفسه سینه، ام.آر.آی، سیتی اسکن، سونوگرافی، اسکن رادیوایزوتوپ با تکنسیم 99 باشد.
جراحی برای برداشت تومور و غدد لنفاوی ناحیه گردن، در صورت گسترش سلولهای بدخیم تومور. تمیز نگه داشتن دهان پس از جراحی با دهانشویه آب نمک. روزانه حداقل 4-3 بار دهان را با محلول آب نمک (یک قاشق چایخوری نمک در 250 سیسی آب گرم (معادل یک بطری نوشابه) شستشو دهید.
داروها
مسکنها، در صورت نیاز
آنتیبیوتیکها، در صورت وجود عفونت
داروهای ضد سرطان، در صورتی که جراحی و اشعهدرمانی برای درمان تومورهای بدخیم این ناحیه کفایت نکند.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
پس از جراحی هرچه سریعتر فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های طبیعی خود را از بگیرید.
رژیم غذایی
تا بهبود محل جراحی در دهان، استفاده از رژیم مایعات لازم خواهد بود.
درمان آبسه پاروتید,علل بیماری آبسه پاروتید,بیماری آبسه پاروتید چیست
درمان آبسه پاروتید,علل بیماری آبسه پاروتید,بیماری آبسه پاروتید چیست
درمان آبسه پاروتید,علل بیماری آبسه پاروتید,بیماری آبسه پاروتید چیست
درمان آبسه پاروتید,علل بیماری آبسه پاروتید,بیماری آبسه پاروتید چیست