از مضرات شلغم برای این افراد مطلع شوید!
از مضرات شلغم برای این افراد مطلع شوید!
خوردن شلغم برای درمان انواع بیماری های عفونی توصیه می شود و فواید بینظیر آن برای هرکسی ثابت شده است اما مانند هر خوردنی دیگر، شلغم هم می تواند برای دسته ای از افراد خطرناک و مشکل ساز باشد.
مضرات شلغم برای چه کسانی بیشتر است؟
خوردن شلغم بسیار توصیه می شود چرا که همانطور که می دانید، شلغم یکی از بهترین سبزیجات و درمان کننده های طبیعی بیماری ها است. آنتی بیوتیک موجود در شلغم برای درمان بیماری هایی همچون برونشیت و سرماخوردگی اثری فوق العاده دارد اما برای برخی از افراد خوردن شلغم دردسر ساز می شود. یک کارشناس طب سنتی گفت:شلغم همانند یک آنتی بیوتیک در بدن عمل می کند. با وجود اینکه مواد آنتی بیوتیکی در شلغم وجود ندارد اما مانند آنتی بیوتیک عمل می کند و یک ضدمیکروب قوی برای بدن به شمار می آید.
عوارض و مضرات شلغم خام برای بیماران گوارشی
وی با بیان اینکه شلغم خواص دارویی فراوانی برای بدن دارد، افزود:شلغم دارای طبعی گرم است و در فصل سرما و سرماخوردگی طرفداران زیادی را به خود جلب می کند. شلغم ضدتب، ضدسرماخوردگی، ضدگلودرد، مدر و از بین برنده میکروب های بدن است اما مصرف آن برای افرادی که از ناراحتی های گوارشی به ویژه نفخ رنج می برند، توصیه نمی شود. این کارشناس طب سنتی در خصوص شکل ظاهری شلغم اظهار کرد:پوست نازک، توپر و سنگین بودن آن، پوست خارجی روشن و شفاف از ویژگی های شلغم مرغوب است. فصل پاییز فصل برداشت شلغم است و خوشبختانه استان همدان از نظر کشت شلغم در جایگاه مطلوبی قرار دارد.
شلغم جزو سبزیجات ریشه ای (غده ای) با طعمی نسبتا تلخ شناخته شده است که هم ریشه آن و هم برگ هایش قابل مصرف هستند. هرچند که تراکم ترکیبات و مواد مغذی موجود در برگ ها، بیشتر از خود شلغم است. پلینیوس بزرگ، فیلسوف بنام رومی، (در حدود 2000 سال قبل) شلغم را یکی از خوراکی های مهم در عصر خود به شمار می آورد.
در اینجا به 8 مورد از خواص شلغم و برگ های آن اشاره می کنیم:
1 پیشگیری از سرطان
شلغم در رده گیاهان چلیپایی قرار می گیرد که حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان و فیتونوترینت هاست و ارتباط مستقیمی با کاهش خطر ابتلا به سرطان دارد. (فیتونوترینت ها با عملکردی شبیه آنتی اکسیدان ها دارای خاصیت سم زدایی هستند.) برگ های شلغم سرشار از ماده ای به نام گلوکوزینولات است. در پژوهشی نشان داده شد با مصرف گیاهانی که دارای این ترکیبات(آلی گوگردی) هستند می توان به کبد در مراحل دفع سموم کمک کرد و با تاثیراتی که مواد سرطان زا بر بدن می گذارند مبارزه کرد و حتی مانع رشد تومورهای سرطانی شد.
2 کمک به سلامت قلب
شلغم دارای خاصیت ضد التهابی و درد است که یکی از نکات کلیدی در زمینه جلوگیری از ابتلا به بیماری ها و حمله های قلبی به شمار می رود. افزون بر این شلغم در پایین نگه داشتن سطح کلسترول به بدن کمک می کند و با دارا بودن مقادیر بالایی از فولیک اسید که جزو ویتامین های B محسوب می شود، نقش مهمی در سیستم گردش خون و قلب دارد.
3 منابع غنی از آنتی اکسیدان ها در شلغم
شلغم مجموعه گسترده ای از انواع آنتی اکسیدان ها را در اختیار دارد که شامل دسته ای از ویتامین های C،E،A و همچنین منگنز و بتاکاروتن است. در حالی که تنها خود شلغم دارای منابع عظیمی از ویتامین C است برگ های این گیاه سرشار از تمام آنتی اکسیدان های مذکور است علاوه بر این شلغم به علت داشتن منابعی از فیتونوترینت های پیچیده که با فعال سازی عملکرد آنتی اکسیدان ها و همچنین با افزایش نتایج مثبتی که از مبارزه با رادیکال های آزاد به دست می آوردند مانع تخریب DNA در سلول ها می شود.
4 خاصیت ضدالتهابی و درد
برگ های شلغم منابع فراوانی از ویتامین K و اسیدهای چرب امگا3 را در خود ذخیره کرده اند. این دو عنصر دارای خاصیت ضدالتهابی فوق العاده بالایی هستند. ویتامین K تنظیم کننده موثری برای سیستم واکنش التهابی بدن محسوب می شود. در یک تحقیق نشان داده شد که اسیدهای چرب امگا3 به عنوان عناصری بنیادی برای جلوگیری از تورم در بدن بسیار ضروری اند و به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و ورم مفاصل کمک کرده و همچنین از بیماری هایی که منجر به التهابات شدید در بدن می شوند جلوگیری می کنند.
5 تسهیل در عملکرد دستگاه گوارش
علاوه بر موارد فوق برگ های شلغم حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند که همین امر به سیستم گوارش بدن کمک شایانی می کند.
6 کمک به رشد و استحکام استخوان ها
شلغم دارای منبع وسیعی از کلسیم، پتاسیم و مواد معدنی ضروری برای بدن است که تمام این عناصر برای سلامت و رشد استخوان ها مفید بوده و از بیماری هایی همچون پوکی استخوان جلوگیری می کنند.
7 وجود مقادیر بالایی از فیبر در شلغم
فیبر علاوه بر تنظیم سوخت و ساز بدن به ارتقاء سلامت و عملکرد صحیح روده ها و همچنین متعادل نگه داشتن وزن بدن کمک می کند. برگ های شلغم 20 درصد از ارزش غذایی فیبر را در اختیار دارند.
8 تاثیر مثبت شلغم در کاهش وزن
هرماده مغذی کم کالری مانند شلغم را می توان به یک برنامه رژیمی موثر در کاهش وزن، افزود. مقادیر بالای فیبر موجود در شلغم می تواند با افزایش یک سوخت و ساز سالم و فعال، به بدن کمک کند.
منبع: سلامت