خواص شگفتانگیز چغندر (لبو) را بشناسیم!
چغندر گیاهی با برگهای بزرگ و سبز رنگ و ریشهای مخروطی و قرمز رنگ متعلق به خانواده اسفناجیان است. چغندر قرمز یکی از انواع پرکاربرد چغندرها در تهیه انواع غذاها، دسرها و پیش غذاهای ایرانی است. از جمله خوراکیهای پرطرفدار و بسیار خوشمزه تهیه شده از چغندر، لبو است که در فصول سرد سال تهیه شده و از جمله خوراکهای زمستانی به شمار میآید. چغندر طبیعتی گرم و خشک داشته و دارای خواص درمانی و دارویی بسیاری است. در ادامه با وبسایت روزگار همراه باشید.
خواص شگفتانگیز چغندر
-
تأثیر بر حفظ سلامت پوست و مو
چغندر حاوی حجم بالایی از ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A است. همانطور که میدانید ویتامین A، نقش بسیار مهمی در حفظ سلامتی پوست و پیشگیری از پیری، تیرگی و ترکهای پوستی داشته و به عنوان یک آنتی اکسیدان بسیار مهم در پیشگیری از سرطانهای بدخیم پوستی مؤثر خواهد بود. استفاده از چغندر به عنوان ماسک صورت، آب چغندر و لبو در کاهش چین و چروکهای پوستی و ترکهای ایجاد شده در پوست بسیار مؤثر و کارآمد است.
-
درمان کبد چرب
کبد چرب یکی از مشکلات اصلی و دردسرساز زندگی امروز بشر است. این عارضه به دو شکل الکلی و غیرالکلی ایجاد شده و عوامل بسیار زیادی مانند چاقی، بیتحرکی و تغذیه ناصحیح از جمله اصلیترین دلایل ایجاد کننده کبد چرب بویژه در سبک امروزی زندگی بشر است. داشتن یک رژیم غذایی مناسب و مؤثر از اولین اقدامات کاهش و پیشگیری از گسترش کبد چرب و عوارض ناشی از آن است. چغندر یکی از مهمترین منابع غذایی مؤثر در درمان کبد چرب غیرالکلی در مراحل اولیه بوده و تأثیرات شگفتانگیزی بر کاهش و از بین بردن چربیهای انباشته شده در سلولهای هپاتوسیت کبدی دارد. نوشیدن یک لیوان در روز از آب چغندر تازه و یا مصرف این سبزی به شکل پخته به مدت 3 ماه تأثیر فراوانی در کاهش علائم و عوارض ناشی از کبد چرب داشته و از آسیب اکسیداتیو جلوگیری مینماید.
-
کاهش وزن و تناسب اندام
چغندر از جمله مواد اصلی در رژیم غذایی افراد چاق و کسانی است که به دنبال کاهش وزن و رسیدن به یک اندام ایدهآل هستند. استفاده از چغندر به عنوان یک ترکیب پخته و یا خام در انواع سالادهای رژیمی به دلیل فیبر فراوان بسیار مؤثر است و میتواند با افزایش سوخت و ساز بدن، احساس سیری و چربی سوزی فراوان منجر به کاهش وزن، لاغری و تناسب اندام شده و نیاز بدن به مواد معدنی و ویتامینهای ضروری را تأمین نماید.
-
تأثیر بر تنظیم و کاهش فشار خون
متأسفانه فشار خون از جمله بیماریهای درگیر کننده عروق خونی، سیستم قلب و عروق، سیستم کلیوی و دفع ادرار است. این بیماری خاموش روزبهروز در حال افزایش است و تعداد بسیار زیادی از افراد جامعه را به خود گرفتار نموده است. رژیم غذایی مناسب از جمله راهکارهای مؤثر در پیشگیری و درمان فشار خون (هیپرتانسیون) است که از اصول تغذیهای رعایت نموده و با توجه به سن بیمار متفاوت خواهد بود. چغندر از جمله خوراکیهای مهم و تأثیرگذار در تنظیم فشار خون در تمامی سنین با دلایل ایجاد کننده متفاوت در بروز فشار خون است.
-
افزایش سطح انرژی در ورزشکاران
یکی از ویژگیهای بسیار مهم و قابل توجه در خصوص چغندر، افزایش جریان خون در بافتهای مختلف بویژه بافتهای عضلانی است. افزایش جریان خون قادر به تأمین اکسیژن کافی در بافتهای بدن بوده و میتواند سموم تولید شده در آنها را از بدن خارج نماید. از اینرو مصرف چغندر میتواند انرژی بدن را افزایش داده و رخوت، خامی و سستی عضلات پس از تمرینهای سنگین ورزش را برطرف نماید.
-
درمان کمکاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم)
کمکاری تیروئید به معنای کاهش سطح هورمونهای تیروئیدی یعنی T3 و T4 است. این عارضه، علائم بالینی متفاوتی داشته و احتیاج به درمانهای دارویی خواهد داشت. کنترل رژیم غذایی و استفاده از برخی مواد طبیعی تأثیر بهسزایی در کنترل و تعادل سطح فیزیولوژیک هورمونهای تیروئیدی داشته و میتواند علائم بالینی ناشی از این عارضه را به حداقل برساند.
-
تأثیر بر سمزدایی از کبد
چغندر و ترکیبات تهیه شده از آن تأثیر فوقالعادهای بر سمزدایی و دفع سموم از کلیهها و کبد دارند. مصرف مکرر و منظم آب چغندر به میزان یک لیوان در روز به شکل ناشتا در دفع سموم و پاکسازی کبد بسیار مؤثر بوده و میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای کبدی، کبد چرب و سیروز کبدی را کاهش دهد.
-
پیشگیری از بروز تصلب شرائن
گرفتگی عروق (تصلب شرائن) یکی از اصلیترین علل بیماریهای قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از آن است. رسوب چربی و کلسترول در دیواره عروق یکی از اصلیترین دلایل قابل پیشگیری در تصلب شرائن است که با کنترل رژیم غذایی و داشتن تحرک میتوان از بروز آن جلوگیری نموده و یا در صورت بروز آن در مراحل اولیه از گسترش آن جلوگیری نمود. مصرف یک لیوان آب چغندر به همراه یک عدد لیموترش تازه در جلوگیری از گرفتگی عروق بسیار مؤثر است و میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را به حداقل برساند.
عوارض ناشی از مصرف بیرویه چغندر
- در مصرف چغندر میانهرو باشید! چغندر دارای ترکیبی به نام اگزالات است. این ترکیب میل به رسوب در نفرونها و لگنچههای کلیوی داشته و ریسک ابتلا به سنگهای کلیوی و مثانه را افزایش میدهد. توصیه میشود افراد دارای سابقه ابتلا به سنگ کلیه در مصرف چغندر احتیاط نموده و مراقب عوارض ناشی از آن باشند.
- بیماران مبتلا به مشکلات انعقادی و مصرفکنندگان وارفارین در معرض خطر تداخلهای دارویی و خوراکیهای تهیه شده از چغندر قرار داشته و در صورت زیادهروی در مصرف آن، دچار مشکلات جدی خواهند شد.
- نوشیدن آب چغندر در حجم بالا منجر به تحریک سیستم گوارشی شده و میتواند اسهال، استفراغ، نفخ و دردهای رودهای ایجاد نماید.